Паркетна дошка цінаПаркетна дошка та її ціна

За що ми любимо паркетні підлоги? Вони міцні, надійні, мають природну красу. Паркетна дошка перетворить будь-яке приміщення, додасть розкоші та лиску інтер'єру. На відміну від штучних матеріалів, паркет має приємну на дотик поверхню, візуально естетично виглядає та відрізняється натуральним складом. Особливо споживачів підкуповує ціна на паркетну дошку, яка є нижчою та доступнішою, ніж на масив або штучний паркет.

Паркетна дошка є тришаровою конструкцією. Кожен наступний шар розташований перпендикулярно до іншого шару, що робить виріб міцним та стійким до змін навколишнього середовища:

Лицьовий декоративний шар представлений із цінних порід деревини. Виробники використовують різні тверді сорти, наприклад дуб, ясен, екзотичні дерева.

Середній стабілізаційний шар виготовляють з хвойних порід. Він виконує технічну функцію, робить ламель міцною та водостійкою.

Нижній шар є основою плашки, його виготовляють зі шпону або фанери з хвойних дерев.

Незважаючи на однакову внутрішню конструкцію, все ж таки вибір паркетних підлог дуже широкий. Всі вони відрізняються за своїми характеристиками, видом деревини, кольором. Ось чому ціна на паркетну дошку різна.

Чому відрізняються ціни на паркетну дошку в Україні.

Пропонуємо вам огляд технічних характеристик паркетних покриттів, що впливають на ціноутворення:

• Сорт дерева

Найчастіше компанія Барлінек, як і інші європейські компанії, для виробництва паркету використовує дерева, що ростуть у нашій місцевості, такі як дуб та ясен. Виробники інших широт використовують екзотичні породи дерев – бамбук, мербау, зебрано, венге.

Характеристики підлоги залежать від особливостей конкретного дерева:

  1. Дуб і ясен неймовірно міцні та довговічні,
  2. Мербау і тик абсолютно не бояться вологи,
  3. Горіх, палісандр, зебрано і модрина відрізняються надзвичайно красивими візерунками та відтінками.

Паркетна дошка ціна КиївДеякі породи мають схожі переваги, але вартість покриття відрізнятиметься. Наприклад, ціна в Україні на паркетну дошку з елітної екзотики набагато вища, ніж на матеріали з місцевих дерев.

• Дизайн

Верхній шар матеріалу прикрашає односмугова цільна ламель або кілька плашок. Після укладання покриттів для підлоги односмугові вироби нагадують підлоги з масиву, трисмугові більше схожі на штучний паркет. За ціною односмугова паркетна дошка завжди дорожча за трисмугову конструкцію.

• Селекція дерев'яних матеріалів

На фабриці сортують матеріал залежно від розпилу деревини:

  1. Select (селект) – відрізняється гарним благородним малюнком та рівним кольором, без заболоней та практично не має сучка. Розпил частіше проводять паралельно довжині ствола, щоб виготовити рівномірну по відтінку паркетну підлогу;
  2. Family (натур) – має деякі перепади відтінків, більш неоднорідний малюнок волокон. На поверхні допускаються невеликі сучки;
  3. Various (рустик) – велика кількість сучків, заболоні, контрастних відтінків робить матеріали цього сорту легко впізнаваними.
  4. Сountry (кантрі) – велика кількість сучків, але вже без заболоні та різких контрастних відтінків.
  5. Vintage (вінтаж) – велика кількість сучків, заболоні, контрастних відтінків та виразні зашпакльовані тріщини.

Селекція дощок також впливає формування вартості готового виробу. Цілком логічно, що ціна паркетної дошки селект буде вищою, ніж вироби сорту натур або рустик.

Обробка паркетної дошки

Оскільки покупці шукають різноманітність матеріалів, виробники прагнуть запропонувати великий вибір декору та дизайну дерев'яної підлоги. Отримати незвичайний колір та текстуру дошки допомагають спеціальні обробки дерева:

• Брашування – з поверхні дошки спеціальними щітками знімають м'які шари для отримання рельєфу. Підлога набуває яскраво вираженої структури і неймовірно стильного зовнішнього вигляду.

• Тонування роблять, щоб надати матеріалу оригінального відтінку. Додавши потрібний колір виробу, на звичайній дубовій підлозі можна отримати нестандартний відтінок або імітацію екзотичних порід.

• Лакування та обробка олією – стандартні процедури для захисту поверхні паркетної підлоги. Лак і масло роблять конструкцію стійкою до зовнішнього впливу та пошкоджень.

Як бачите, в одного виробника можна знайти паркетну дошку за оптимальною ціною різного розміру, формату і з будь-яким дизайном. Тому покупці можуть вибрати дерев'яні покриття для підлоги, відштовхуючись не тільки від свого бюджету, але і стилю інтер'єру та особистого смаку.