паркет під лаком чи олією?

.

Як приємно, коли ваші гості захоплюються вишуканим і витонченим стилем вашого інтер'єру, і ідеальну картину будинку не псують підлоги з помітними потертостями і подряпинами. Паркетна дошка - краще покриття для створення домашнього затишку і чудове рішення для сучасного інтер'єру, проте сліди експлуатації незабаром можуть з'явитися на підлозі і псувати загальний вигляд паркету. Звичайно, це не стосується тих ситуацій, коли ви купили паркетну дошку з декором під старовину і навмисне глибокими тріщинами. Для того щоб дошка якомога довше зберігала свій зовнішній вигляд, фахівці рекомендують заздалегідь правильно обирати паркет під олією або лаком, з огляду на умови експлуатації.

.

Враховуючи те, що майже всі сучасні виробники дерев’яних підлог пропонують два варіанти покриття паркету: лак або олію, давайте, нарешті, з'ясуємо, яка паркетна дошка краще - покрита лаком чи олією?

 

Лакований паркет: переваги і недоліки


паркетна дошка олія чи лак.

Більш презентабельної і розкішної підлоги, ніж паркет під лаком важко навіть уявити. Особливо вигідно лакове покриття підкреслює красу світлої деревини. Золотисті, бежеві, кремово-коричневі відтінки під лаком виглядають чудово при будь-якому освітленні!

.

Залежно від інтер'єру можна вибрати напівматовий або матовий лак. Напівматовий паркет буде візуально збільшувати приміщення, внесе в нього простору і світла. Матове покриття підлоги надає йому природний зовнішній вигляд. Матовий лак більше схожий на олію або віск, але саме лаковий захист більш ефективний в боротьбі з подряпинами і потертостями.

.

Не можете обрати, що краще масло або лак для паркету? Більшість українців все ж вважають за краще лаковане покриття, оскільки паркет під таким захистом має безліч переваг:

.

Еталонна міцність. Лак покриває лише верхній шар деревини, не проникаючи глибоко в пори дерева, тим самим не порушує цілісність дошки. Якщо ви шукайте паркет для приміщення з екстремальними навантаженнями, тільки паркет під лаком витримає суворі експлуатаційні умови, зберігши при цьому свій лиск і красу.

Полегшений догляд. Паркет з лаковим покриттям легко прибирати, підлоги прекрасно виглядають і не руйнуються після вологого прибирання.

Зносостійкість. Паркетна дошка під лаком не змінює з роками свій колір. При необхідності лакове покриття легко зніметься шліфувальною машинкою.


Чи є недоліки у паркету під лаком? Важливо пам'ятати, що при знятті старого лаку при шліфуванні тонованої паркетної дошки зніметься і тонування, і дошки залишаться в первісному кольорі дерева. Складність складає і локальна реставрація паркету. Якщо одна з ділянок підлоги стерлася, швидше за все, обробити тільки її не вдасться. Доведеться всю підлогу шліфувати і заново покривати новим лаком.

Щоб остаточно визначитися, що краще паркетна дошка лак або олія, поговоримо докладніше про покриття олією.

 

                           Паркет під олією: плюси і мінуси покриття


масло або лак для паркету?
Натуральна олія - це самий традиційний догляд за паркетом. Промаслені підлоги характеризуються такими особливостями:

.

Збереження первісного вигляду натурального деревини. Масло зберігає рельєф дерева, підкреслюючи вигини, візерунки і текстуру деревини. Дошка під олією виглядає начебто  необробленою.

• Паркет під маслом має антистатичні властивості, зберігає теплу поверхню цілий рік.

Захист від дрібних механічних пошкоджень. Олія глибоко проникає у верхні шари дерева і створює надійний захист від проникнення вологи і стирання, однак надмірно часті вологі прибирання можуть швидко змити захисну плівку.
Полегшений ремонт. Паркет втратив свою свіжість і сяйво? Або окремі ділянки підлоги затерлися? Можна обробити підлогу новим шаром олії, повертаючи їй первісну свіжість. Також допускається локальний ремонт певних ділянок підлоги.

Тривалий термін служби без шліфувань. Однак це можливо тільки при хорошому догляді. Дошка під олїєю - це як шкіряний диван, виглядає натурально і дорого, служить довго, але вимагає особливої ​​уваги.


Необхідність регулярного догляду за покриттям якраз і можна виділити в якості недоліків паркетної дошки під маслом, на відміну від лаку. Оновлювати масляний шар слід не рідше 1 разу на 2-3 роки, або в міру стирання.


Підіб'ємо підсумки: що краще олія чи лак для паркету? Однозначної відповіді немає, так як вирішити, що краще, паркетна дошка під олією чи лаком, можна тільки вивчивши певні умови: особисті переваги, ступінь прохідності, стиль інтер'єру, особливості висвітлення, колір паркету.

  У шоу-румі «Barlinek Profi» представлена ​​колекція паркетної дошки під лаком і під олією. Ви можете купити паркет різних кольорів і відтінків, з гладкою або рельєфною поверхнею, а також спеціальні засоби для догляду за паркетною дошкою під лаком або маслом.