Паркетна дошка або ламінатМи згодні, що недосвідченому покупцеві досить складно вибрати нові підлогові покриття, з огляду на той факт, що різноманітність матеріалів на ринку вражає уяву, а кожен виробник нахвалює саме свій продукт. Постараємося бути об'єктивними і зробити короткий огляд плюсів і мінусів, щоб розібратися, що краще - ламінат або паркетна дошка?

Відразу акцентуємо вашу увагу, що ми не прагнемо нав'язати якусь певну думку, а лише хочемо поділитися тими нюансами, про які, можливо, не розповідають рекламодавці.

/

Яка підлога краща - ламінат або паркетна дошка?

.

Визначити, що краще - ламінат або паркетна дошка, нам допоможе порівняльна характеристика інженерних властивостей кожного з матеріалів.

.

1. Зовнішній вигляд і презентабельність.

Виробники паркетних покриттів регулярно розширюють асортимент декорів, використовують різні способи обробки та тонування дерева, надаючи покупцям істотний вибір. Кожен вид деревини має свої унікальні відтінки і візерунки, завитки, заболоні, серцевини, якими їх наділила природа. Складно підібрати дві однакові дошки з ідентичним забарвленням, адже свої малюнки природа не повторює, чим і приваблюють покупців натуральні матеріали. Разом з тим складно домогтися деяких відтінків, не всі кольори можна повторити на фоні натурального дерева, тому всі фактури і відтінки паркетної дошки більш-менш наближені до природних.

Ламінат представлений в більшому зовнішньому розмаїтті. Декоративний шар ламінату друкують на спеціальному папері, що дає можливість виробникам малювати будь-які кольори і візерунки. Але в ламінаті, враховуючи технічно обмежену кількість вироблених малюнків, часто можна зустріти повторювані дошки, і завдання монтажників в цьому випадку - постаратися не укладати такі планки один біля одного, щоб картинка підлоги виглядала максимально природно. Ламінат візуально дуже схожий на дерево або інші матеріали, непрофесіонал може їх легко сплутати. Завдяки інноваційним технологіям, стало можливим виробляти ламінат різних фактур - не тільки з гладкою глянцевою поверхнею, але і з шорсткою рельєфною текстурою. Для домашнього інтер'єру найчастіше вибирають ламінат з декором під дуб, керамічну плитку, камінь або однотонні підлоги.

.

Паркетна дошка або ламінат Barlinek2. Склад.

Паркет - 100% натуральний продукт, який відповідає всім показникам екологічності та безпеки. У складі ламінату спресованного деревне борошно і багато штучних компонентів.

.

3. Термін експлуатації.

Дерево визнане самим довговічним матеріалом, паркетні покриття мають термін служби 20-30 років. Головним достоїнством натуральної дошки є те, що після появи слідів експлуатації дерево можна відновити шляхом обробки засобами по догляду, олією або, в крайньому випадку, шліфуванням і покриттям новим шаром лаку або масла.

Ламінована підлога - більш зносостійке покриття, але його неможливо відновити. Після укладання нового ламінату його доведеться міняти в середньому через 7-10 років. Завважте, що якщо вибоїни або відколи в ламінаті можна реставрувати, то здуття і серйозні пошкодження верхнього шару ламінованих підлог залишаються назавжди, позбутися від них неможливо.

.

4. Міцність покриття.

 Що міцніше: ламінат або паркетна дошка? На підлогах з дерева, оброблених маслом, сліди потертості з'являються через 2-3 роки. Але ось лаковані покриття зберігають свою первісну естетику не менше 10 років, лаковану підлогу можуть зіпсувати тільки глибокі подряпини.

Ламінат 32-33 класу зносостійкості демонструє відмінні показники стійкості до екстремальних навантажень.

.

5. Вологостійкість.

Відгуки про те, що краще переносить вологу, паркетна дошка або ламінат, однозначно на стороні дерев'яних покриттів, бо навіть після впливу вологи дерево здатне повернути свої форму та геометричні розміри до первісних. Ламінат виготовляють з пресованого картону, який при тривалому впливі води або при підвищеній вологості може швидко деформуватися і залишитися таким в подальшому. Ламінат, маркований як водостійкий, можна укладати в мокрих зонах, на зовнішньому вигляді підлоги негативно це не відіб'ється. 

.

Паркетна дошка або ламінат Barlinek Profi6. Шумоізоляція.

Тришарова паркетна дошка чудово мінімізує шуми, зберігаючи за собою звання самої тихої підлоги. Ламінат має меншу ступінь звукоізоляції. Впалі предмети або кроки на ньому чутні досить чітко. Відповідь на питання, що краще - ламінат або паркетна дошка для квартири з дітьми, однозначний.

.

7. Монтаж покриття для підлоги

Яку підлогу легше укладати - ламінат або паркетну дошку? Обидва матеріали укладаються просто завдяки спеціальним замковим кріпленням.

.

8. Ціна.

Якісний ламінат від найвідоміших брендових виробників буде коштувати дешевше, ніж паркет навіть українського виробництва. Але якщо пам'ятати про довгий термін експлуатації, інженерні характеристики і натуральність, то для квартири буде вигідніше купити паркетну дошку.

.

9. Теплоізоляція.

У цьому питанні пальма першості знову на боці паркетної дошки. Дошка – найтепліший, звичайно, після килимових покриттів, матеріал для підлоги, який не потребує додаткового підігріву.

.

10. Антистатичність.

Паркетні покриття рекомендовані людям схильним до алергій через те, що дерево не притягує пил до своєї поверхні. Ламіновані підлоги не можуть похвалитися такими властивостями.

.

З огляду на всі переваги і недоліки, відповідь на питання, що краще купити: паркетну дошку або ламінат, може дати тільки сам покупець, беручи до уваги свій бюджет, особисті вимоги і переваги, особливості мікроклімату приміщення, в якому планується заміна підлоги і т.д. Як правило, для офісів і комерційних закладів з великим навантаженням на підлогу вибирають ламінат, а для будинку або квартири - паркетну дошку.