як вирівняти підлогу під паркетну дошку?Паркетна дошка - найбільш міцне, вишукане і благородне покриття для підлоги. Вона наповнює атмосферу будинку теплом і затишком, а ходити по натуральній підлозі - суцільне задоволення. Однак провести монтаж паркетної конструкції процес клопіткий, що вимагає професійного підходу. Дотримання технології укладання підлоги гарантовано продовжить життя паркету на десятиліття. Одна з головних вимог - якісна підготовка основи. Для чого ж роблять вирівнювання поверхні?

Виділимо ключові причини:

  • Надання поверхні ідеально гладкої площини без тріщин і перепадів, а також потрібної висоти;
  • Забезпечення необхідного кута нахилу;
  • Підвищення звукоізоляції і гідроізоляції підлоги;
  • Зменшення тепловтрат;
  • Створення механічної міцності.

Базова конструкція під паркетною дошкою повинна бути бездоганно рівною, без перепадів і будь-яких дефектів, інакше планка деформується, а паркет почне скрипіти.

Як вирівняти підлогу?

.

Навіщо і як вирівняти підлогу під паркетну дошку?Найчастіше при будівництві використовують два види підстави під паркет - бетонна стяжка і фальшполи з лагами. Якщо говорити про багатоквартирний будинок, швидше за все ваша чорнова підлога складається з цементно-піщаної стяжки. Тоді роботи з її вирівнювання треба провести в кілька етапів. Як вирівняти підлогу в квартирі правильно? Розберемо основні етапи роботи:

  1. Ремонт стяжки. Основу очищають від сміття, наявні глибокі пошкодження і тріщини зашпаровують спеціальним ремонтним розчином, що швидко сохне. Можливо наявна стяжка в чудовому стані і їй не потрібний буде ремонт;
  2. Покриття основи ґрунтовкою для поліпшення адгезії. Важливо використовувати якісну суміш, призначену виключно для стяжок;
  3. Заливка суміші. Це повинні бути спеціальні нівелір маси, іноді їх також називають наливними підлогами. Треба сказати, що самовирівнюючі суміші сохнуть набагато швидше, ніж стяжки, в середньому, близько 7 днів;
  4. Контрольна перевірка якості отриманої підлоги. Максимально допустимий перепад по площині для укладання паркетної дошки - 2-3 мм на двох метрах.
  5. Гідроізоляція конструкції. Це не обов'язкова умова, але може допомогти в майбутньому захистити паркетну дошку від випадкового затоплення.

.

Як вирівняти підлогуЧи можна обійтися без застосування самовирівнюється суміші? Так, якщо стяжка рівна і гладка. Тоді досить зробити гідроізоляцію і укласти підкладку. Далі роблять укладання паркетної дошки по задуманому малюнку.

Лагові основи на сьогоднішній день застосовуються все рідше, і, як правило, зустрічаються в старих приватних будинках або в сучасних каркасних будинках в якості перекриттів. Вирівняти такі підлоги можна за допомогою багатошарової водостійкої фанери. На лаги кріплять фанеру, яку шліфують для видалення перепадів. Така конструкція забезпечує хорошу тепло- і звукоізоляцію.

Листи фанери іноді також застосовують на бетонних основах для вирівнювання несуттєвих перепадів по площині, а також на перших або напівпідвальних поверхах приватних будинків. Водостійка фанера прекрасно захистить паркет від вологості і утеплить підлогу.

Після вирівнювання основи будь-яким з перерахованих вище методів можна сміливо приступати до укладання паркетної підлоги. Якщо сумніваєтеся в своїх силах, зверніться до фахівців, вони точно знають, як вирівняти бетонну підлогу або дерев'яні перекриття з найменшими витратами.

Який спосіб для вирівнювання підлоги під паркетну дошку вибрати, вирішуєте ви, враховуючи особливості приміщення і умови мікроклімату.

Головне, на що слід звернути увагу, щоб основа під паркет відповідала вимогам і була дійсно бездоганно рівною і гладкою.