Підлога -  одна з найважливіших частин будь-якого інтер'єру. Тільки вдумайтесь, щодня ми ходимо по десятках її варіацій. Затишна вдома, модна в офісі, вишукана в ресторані - вона, начебто така непомітна, та задає тон всьому приміщенню. При цьому варто зауважити, що мода на підлогу, хоч і є більш сталою ніж на речі, все ж таки регулярно змінюється. Що ж буде в тренді серед в підлогових покриттів у 2024 році, розглянемо далі у статті. 

Отже, головні тренди підлогових покриттів у 2024 році:

1.Натуральний матеріал
2.Модні кольори:

  • підлоги з сільським шармом;
  • підлоги в теплих землистих тонах;
  • підлоги у світлих відтінках;

3.Текстури та обробка:

  • виразна текстура, підкреслена жорсткими щітками;
  • автентична підлога з вродженими недоліками дерева;
  • фаска по периметру планки;

4.Форми та розміри:

  • французька ялинка;
  • класична ялинка;
  • односмугова широкоформатна підлога;

5.Використання екологічно чистих матеріалів з максимальним терміном служби

Натуральний матеріал

Перше місце традиційно займає підлога з природного матеріалу. І це абсолютно прогнозовано, адже натуральна деревина - це завжди про розкіш, достаток та шляхетність. Така підлога нікого не залишає байдужим, відноситься до класичних рішень та стабільно залишається в трендах завдяки своїй красі, теплоті та екологічній чистоті. При цьому, серед підлог з натуральної деревини, найбільшим попитом користується саме паркетна дошка. Виготовлена з дуба або ясена, вона слугує не менше 30-ти років та має вигляд дорогого масиву, хоча й є більш доступною по ціні. 

Модні кольори

Що стосується кольорів для підлогових покриттів, то в 2024 році в трендах як і минулого року залишаються природні відтінки. Вони легко поєднуються з будь-яким інтер'єром приміщення. При цьому особливо модними є підлоги з сільським шармом. Прості та начебто не виразні, вони створюють в помешканні атмосферу затишку та тепла. 

А для тих, хто прагне створити в будинку відчуття зв’язку з природою, ідеальними стануть підлоги в теплих землистих тонах з  гарно вираженою фактурою справжнього дерева. Вони додають помешканню глибини і створюють відчуття абсолютної гармонії.
Також дуже модними будуть і підлоги у світлих відтінках. Вони посилять природне світло та підвищать загальне відчуття простору у домі. Така підлога у стилі мінімалізм стане тим нейтральним полотном, яке гарно впишеться і в житлове, і в комерційне приміщення. 

Які ж кольори будуть не в моді? Якщо згадати про анти тренди в кольорах підлогових покриттів, то в 2024 році краще уникати усіляких червоних, чорних, яскраво-білих та інших не природних та щільно зафарбованих відтінків. Пам'ятайте, все, що віддаляє вашу підлогу від відчуття єднання з природою, в 2024 краще не використовувати. 

Текстури та обробка

Як цілком зрозуміло з попередньої інформації, головним трендом серед підлогових покриттів та й загалом у дизайні інтер’єрів в 2024 році є зв'язок з природою. Саме тому в цьому році буде найбільш популярною виразна текстура, що підкреслена жорсткими щітками, яка ще називаються брашуванням. При даній обробці деревина отримує вигляд зістареного дерева, на якому чітко проглядаються річні кільця і рельєфні візерунки. 

Не менш популярною буде і автентична підлога з вродженими недоліками дерева (сучками, тріщинками, заболонями). Така підлога навряд чи сподобається перфекціоністам, але саме ці особливості  підкреслять її природне походження. 

Ще один тренд серед текстур підлогових покриттів, а особливо паркетної дошки, - фаска по периметру планки. Вона робить з одноманітного, гладенького, мало виразного та плаского паркету модне підлогове покриття. Та пам'ятайте, що при вкладанні односмугової дошки з фаскою варто уникати діагонального укладання (особливо у кімнатах правильної форми), бо цей прийом спотворює геометрію приміщення. Діагональ допустима лише у великих суцільних приміщеннях, де світло падає з кількох сторін і де по формі приміщення неможливо зробити розрив підлоги для зміни напрямку укладання.

Форма та розміри

Щодо форми та розмірів підлог, то тут уже декілька років центральне місце займає покриття у вигляді ялинки. Це класичний та знайомий для більшості людей варіант підлогового покриття. При цьому паркетна дошка “ялинка” може бути різною - французькою або англійською. 

Французька ялинка - підлогове покриття, що як правило, асоціюється з теплом та затишком рідного дому. Вона вишукана, елегантна та славиться тим, що здатна легко перетворити звичайне помешкання на дизайнерське. Єдиний мінус даного підлогового покриття - зависока, хоч і цілком виправдана, ціна. 

Класична ялинка, яку ще називаються англійською. Це більш доступний варіант “ялинки”, який в цьому році стає мега популярним. Укладати таку дошку можна в різних напрямках, створюючи тим самим неповторний візерунок. Єдина умова - формат вашого приміщення має дозволяти це зробити. При цьому дошки сучасної трендової “ялинки” мають збільшену ширину, до прикладу, 130 мм і аж до 180 мм, що дозволяє інтегрувати такі класичні форми підлог навіть у мінімалістичні інтер’єри, які апріорі не терплять подрібнення.

Якщо ж вам не подобається “ялинка”, зверніть увагу на іншу варіацію паркетної дошки. Односмугова широкоформатна підлога - також буде серед трендів 2024 року. Завдяки широким та довгим дошкам така підлога матиме унікальний характер. Адже великі мостини краще демонструватимуть природну текстури та різноманітність деревини. 

Використання екологічно чистих матеріалів з максимальним терміном служби

Гаслом останнього десятиліття стало прагнення до використання екологічних матеріалів. Не змінилося воно і в 2024 році. Тож, якщо ви прагнете бути в тренді, обирайте безпечні підлогові покриття з довгим терміном служби, що не будуть шкодити навколишньому середовищу та піддаються вторинній переробці. Як бонус, такі підлоги будуть позитивно впливати на ваше здоров'я та здоров’я інших мешканців вашої оселі чи офісу. 

Це були основні тренди серед підлогових покриттів 2024 року. Сподіваємось, ми хоч трішечки допомогли вам визначитися у виборі своєї майбутньої підлоги. Та пам’ятайте, що головне правило модного та красивого інтер’єру - не лише сліпе наслідування трендам, а й створення комфортного для вас середовища, де стильно поєднуються фактури і кольори та вдало підібрані меблі й аксесуари. 

Якщо ж вам потрібна консультація - ви завжди можете її отримати у наших консультантів.