Як досягти гармонійного поєднання різних відтінків дерева в інтер'єрі?

При розробці інтер'єру багато хто задається питанням, як ефективно використовувати дерев'яні елементи в просторі. Часто доводиться поєднувати кілька різних колекцій меблів, і виникають труднощі: будуть гармоніювати вони між собою чи ні.

Сучасний ринок пропонує широкий вибір дерев'яних виробів, тому ми склали невеликий посібник про те, як поєднувати різні породи дерева в інтер'єрі.

.

Основний колір: Орієнтуйтеся на переважаючий колір дерева у кімнаті. Зазвичай це підлога або оздоблення стін. Якщо вони не виконані з дерева, то виберіть якийсь ефектний предмет меблів як основу. При підборі інших предметів керуйтеся його колірним тоном.

.

Теплі та холодні відтінки: Визначте, чи є предмет теплим чи холодним за кольором. До теплих відносяться коричневі, бежеві, червоні та жовтуваті відтінки деревини. До холодних відносяться білі, сірі та зеленуваті тони. Всі додаткові кольори деревини повинні бути приблизно однієї колірної «температури».

.

Використовуйте 3 кольори: Намагайтеся уникати перевантаженості простору безліччю різних кольорів дерева. Оптимальне число – три відтінки. Це створить гармонійне поєднання. Якщо буде використано більше кольорів, існує ризик, що деякі з них не поєднуються між собою.

.

Уникайте споріднених відтінків: Уникайте поєднання відтінків, які відрізняються один від одного на 1-2 тони. Таке поєднання може виглядати не надто гармонійно. Рекомендується звертатися до одного виробника при виборі підлогового покриття та плінтуса.

.

Пропорція 70/30: Якщо ви маєте 2 кольори, використовуйте пропорцію 70/30. 70% відводиться на домінуючий відтінок, а 30% – на додатковий. Варіант 60/40 також буде виглядати добре, але слід бути обережним, оскільки він вже наближається до дисгармонії.

.

Маленькі простори: Слід зазначити, що в маленьких просторах, таких як туалет або ванна, пропорції можуть не спрацювати. Краще обмежитися одним видом дерева, оскільки дві різні породи конкуруватимуть між собою. Крім того, буде складно підібрати кахель, який гармоніював би з деревом.

.

Грайте з контрастом

Для створення цікавого та глибокого інтер'єру додайте контрасту. Щоб спростити завдання, вибирайте світлі, середні та темні відтінки приблизно одного кольору. Це гарантує, що всі елементи гармоніюватимуть між собою.

Наприклад, поєднання дуже темних меблів і світлої, вибіленої підлоги створить цікавий візуальний ефект, коли предмети здаються ширяючими. Темна підлога виглядатиме привабливо з меблями середніх тонів, а світлі меблі виділятимуться на тлі темних стін та підлоги.

Контрастний інтер'єр також полегшує поєднання декоративних елементів з різних матеріалів. Крім того, він простіше у реалізації, ніж одноколірний дизайн.

.

Робіть поділ

Якщо в кімнаті є дуже багато дерев'яних предметів, вони можуть візуально зливатися в одне. Щоб уникнути цього, додайте розділяючі елементи.

Наприклад, ви можете використовувати контрастний килим на підлозі, щоб розділити меблі та покриття для підлоги, а також створити акцент. Також можна досягти балансу за допомогою пофарбованих у чорний, сірий чи білий колір дерев'яних поверхонь.

Щодо поєднання дверей та підлоги, рекомендується вибрати різні відтінки для підлогового покриття та дверних стулок. В іншому випадку вони візуально зіллються, порушивши пропорції. Підлога та двері повинні бути в контрасті, щоб підкреслити різні поверхні.

.

Прагніть узгодженості

Розміщуйте предмети одного кольору по всьому приміщенню. Постарайтеся використовувати один і той же відтінок мінімум три рази. Це створить відчуття єдності та зв'язності. Занадто розрізнене чи надто сконцентроване розташування може порушити візуальне сприйняття. Здаватиметься, що предмети стоять випадково і нескладно.

.

Зверніть увагу на текстуру

Крім гри з контрастом, можна створити контраст за допомогою текстур. Внесіть в інтер'єр предмети із незвичайною обробкою. Однак пам'ятайте, що такі предмети є акцентами. Якщо їх занадто багато, є ризик перевантажити простір зайвими деталями.

.

Дерево у різних стилях

Деякі стилі інтер'єру мають свої характерні риси щодо дерева:

  • У скандинавському стилі часто використовуються світлі відтінки дерева з рівною текстурою.
  • У стилі кантрі типовими є предмети, що покриті морилкою або воском. Іноді деревину спеціально старять для створення необхідного ефекту.
  • Лофт характеризується використанням необробленого грубого темного дерева.
  • Ретро стиль передбачає використання лакованих меблів із теплих відтінків деревини.
  • У стилі прованс поєднуються світле дерево та інші природні матеріали, такі як лоза або ротанг. Крім дерева, цьому стилю також притаманний натуральний текстиль, такий як бавовна або льон.
  • Мінімалізм часто пов'язують із білими стінами. На їх тлі легко створити контрастний інтер'єр, комбінуючи кілька видів деревини.

.

Поєднані приміщення

У суміщених кімнатах важливо зберегти єдине колірне рішення, текстуру та відтінок. Забезпечте узгодженість використання дерева у таких приміщеннях.

.

Не бійтеся плінтусів та багетів для картин

Плінтуси є частиною класичного стилю, і не слід їх уникати в інтер'єрі. При виборі відповідного варіанта можна керуватися такими рекомендаціями:

Відповідність кольору підлоги (паркетної дошки) – традиційне рішення.

Відповідність однотонним стінам – підходить для сучасних стилів.

Контрастний – колір плінтуса має поєднуватися із загальною кольоровою гамою інтер'єру, але при цьому виділятися на тлі підлоги та стін

Відповідність кольору дверей – для цього необхідно вибрати плінтус того ж кольору та ширини, що й дверна коробка.

Білий плінтус – модне рішення, яке підходить для різноманітних дизайнів інтер'єру.

Не бійтеся використати багети для картин. Вони також є класичним елементом і не порушать гармонію між дерев'яними предметами.

.

.

Підберіть освітлення

Правильне освітлення може надати інтер'єру вишуканості та розкрити красу дерева. При виборі світильників дотримуйтесь кількох правил:

Червоні породи дерева краще виглядають при теплому освітленні.

Жовті відтінки деревини стануть блідими та сірими при використанні холодного освітлення.

Джерела світла з нейтральним відтінком мінімально змінять сприйняття приміщення.

Дерево здатне поглинати світло, тому для достатнього штучного освітлення рекомендується використовувати кілька джерел світла, такі як бра або точкові світильники, особливо в просторих кімнатах. У невеликих приміщеннях достатньо світильника із розсіяним світлом.

.

Створіть унікальний інтер'єр

Ми сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам при оформленні приміщення. Однак, якщо ви знайшли цікаве і красиве рішення, яке не вписується в перелічені раніше стилі, не бійтеся втілити свою задумку в життя. Завдяки різноманітності матеріалів у вас є можливість створити щось унікальне, що відображатиме вашу індивідуальність і робить інтер'єр неповторним.

.

Важливо пам'ятати, що поєднання різних тонів дерева в інтер'єрі вимагає балансу і гармонії. Дотримуючись зазначених порад, ви зможете створити привабливий і стильний простір, де різні породи дерева поєднуються між собою візуально приємним чином.