брашированный паркет 3Саме слово «брашування» походить від англійського "brush" - щітка. Означає воно технологію штучного старіння деревини щітками з металевим ворсом, за допомогою яких видаляються м'які волокна деревини з поверхні. Після видалення м'якого шару з паркетної дошки, виходить виражений рельєф річних кілець дерева, а також прожилок, і текстуру деревини видно ще краще. Паркет стає більш шершавим і текстурованим, що дарує неповторні відчуття від ходьби по такій підлозі босоніж. Також є і практична сторона: на підлозі, обробленій щітками, менше видно дрібні пошкодження і подряпини, а також сліди від босих ніг.

Паркетна дошка,що пройшла брашування, завдяки своїй підкресленній натуральності, користується попитом з кожним роком все більше й більше. Штучно зістарена деревина виглядає сучасно і вишукано, така підлога прикрасить дизайн будь-якого приміщення.

Брашування не роблять для паркетної дошки з бука, груші, вільхи, клена та інших порід деревини, де річні кільця не чітко простежуються, або за характеристиками вона дуже тверда. Ця процедура особливо актуальна для дубового паркету, дошки з ясена, інших твердих порід. Такі породи повинні мати в текстурі чіткі межі річних кілець.

Найефектніші паркетні дошки після брашування виходять з дуба. Ця деревина досить тверда, тому процес старіння доволі складний з технологічної точки зору. Але ефект після процедури штучного старіння дубової деревини просто чудовий! Напевно, це найблагородніший матеріал для брашування.

.

Існує два варіанти брашування: легкийта глибокий. У легкому варіанті процедура виконується виключно пластиковими щітками. Таким чином, текстура деревини стає злегка шорсткою і помітна не так яскраво, як при глибокому варіанті виконання. У другому випадку технологію починають за допомогою металевих щіток, а завершують пластиковими. М'які волокна видаляються на 2-3 міліметра, що дозволяє домогтися яскраво вираженої структури кілець і сучків дерева.

Після видалення м'яких волокон з деревини поверхню передають на додаткову обробку. Покривають маслом або лаком, які допомагають домогтися потрібного ефекту. Ще дуже популярним після брашування є патинування. У цьому випадку основні волокна і пори деревини фарбуються контрастними кольорами. Темна основа з білими порами, або світла з темними виглядають дуже ефектно і здатні виконати потрібну задачу дизайнерів.

Покриття паркету тонуванням (морилкою) - ще один спосіб надати йому штучно зістареного виду. Морилка вбирається в пори деревини, при цьому основні волокна залишаються світлішими. Брашований паркет дуже популярний серед дизайнерів і замовників, тому що ідеально підходить для приміщень в стилях кантрі, скандинавських, ретро, сучасних.

Після брашування дошки і її просочення олією, покриття новим шаром олії можна повторювати неодноразово, при цьому підлога не втратить ефекту штучного старіння.

Брашування застосовується не тільки для паркетної дошки, але і для меблевих, інтер'єрних панелей. Ціна на такий матеріал дещо вища, ніж на дошки без додаткової обробки. Але деревина самостійно старіє дуже тривалий час, тому існуючі верстати для брашування допомагають досягти потрібного ефекту текстури дизайнерам і просто поціновувачам.