вологість паркетуВласники паркетних покриттів повинні розуміти, що натуральне дерево вимагає ретельного догляду і особливих умов експлуатації. Тільки при дотриманні правил користування паркетна дошка прослужить довго без потреби проводити ремонт або заміни дощок. Однією з вимог до умов експлуатації паркетних покриттів є стійкий температурний режим. Але як бути при сезонному включенні / вимиканні опалення?

Хоч паркетна дошка більш стійка до зовнішніх чинників, проте, дуже різкі коливання температури, а також довгострокове зниження або підвищення рівня вологості в приміщенні можуть привести до деформації паркетних покриттів. Якщо паркетна дошка сильно зсохлася, а після розширилася, в місцях стиків можливе загинання планок, налізання дощок один на одногу, поява щілин або відшаровування від основи. Уникнути таких неприємностей можна, якщо цілий рік підтримувати в приміщенні рівень температури в межах 18-24 градусів. Оптимальна вологість для паркету - 45-60%. Як це зробити?

.

Рекомендації по збереженню оптимального мікроклімату в приміщенні:

  • Регулярний контроль температури і вологості. У цьому вам допоможе досить простий та недорогий побутовий прилад під назвою «гігрометр».
  • Вентиляція і провітрювання приміщення. Свіже повітря нормалізує рівень вологості. Влітку для охолодження повітря використовуйте кондиціонер.
  • Зволоження повітря. Сучасні зволожувачі дозволяють підтримувати оптимальний рівень мікроклімату круглий рік.

Забезпечити нормальний рівень вологості в приміщенні нескладно. Але не варто нехтувати цими рекомендаціями, якщо ви хочете уникнути ремонту і прагнете зберегти ваші паркетні покриття в первісному вигляді.

.

Як перевірити вологість паркету?

вологість паркетної дошки.

На вологість паркету впливає кілька чинників: вид деревини, структура і основа паркетної дошки, ступінь просушування дерева. Найбільш стійкою до вологості визнана тришарова паркетна дошка. До її складу крім шару з цінних порід деревини входить прошарок з фанери і хвойних дерев. Планки розташовуються перпендикулярно, що гарантує збереження розмірів і форм паркетної дошки.

Перед установкою паркетної дошки важливо приділити увагу акліматизації паркету. Не поспішайте укладати покриття для підлоги відразу, як тільки їх доставили на об'єкт. Слід залишити паркетну дошку в упаковці мінімум на 2-3 діб в тому приміщенні, де буде проводитися монтаж. Протягом цього часу паркетна дошка прийме свої оптимальні розміри відповідно до температури і вологісті у приміщенні.

.

Вологість стяжки під паркет

.

Ще один фактор, що впливає на вологість паркетних покриттів, - основа підлоги. За загальним правилом вологість основи підлоги не повинна перевищувати 2% для піщано-цементної стяжки і самовирівнювальною суміші, і 12% для основ з фанери і дощатої підлоги. Досвідчені майстри обов'язково вимірюють вологість стяжки під паркет, щоб в майбутньому уникнути здуття дощок або появи щілин.

 Детальніше про укладання підлоги читайте на нашому сайті в статті, присвяченій даній темі.