Паркетна дошка на підкладку чи на клей, як краще?           

.

Ось ви й обрали паркетну дошку, але тепер перед вами постало досить складне питання, який же спосіб укладання паркету обрати? Прораб рекомендує укласти паркетну дошку  плаваючим способом на підкладку, дизайнер - приклеїти безпосередньо до стяжки, а друзі - взагалі на фанеру, тому що вони поклали саме так, і вважають, що так буде найкраще. Тому пропонуємо розглянути недоліки та переваги кожного зі способів, вважаючи на наш досвід, та обрати найбільш підходящий саме для вас! 

.

Паркетная доска на подложку или на клей, как лучше? фото 2

Укладання паркетної дошки на підкладку «плаваючим» способом: 

Найбільш поширенний спосіб укладання паркетної дошки.

Переваги:

  •  екологічність,
  •  швидкий монтаж та демонтаж,
  •  можливість експлуатації безпоредньо після укладання,
  •  можливість повторної експлуатації,

Основна і дуже часто вирішуюча перевага - невисока вартість комплексу робіт, тому що потребує мінімум розходів на витратні матеріали. Така робота здається не складною, для неї потрібно мінімум інструментів. Тому досить часто будівельники та прораби рекомендують саме такий спосіб, бо можуть впоратися з укладкою силами своїх робітників і не залучати професіоналів. Але, на жаль, саме тут, у випадку порушення технології, часто криються й недоліки такого монтажу. Можна впевненно сказати, що найбільша кількість проблем з підлогою виникає після недобросовісного монтажу дошки саме на підложку. Бо якщо паркетна дошка була  вкладена на недостатньо рівну або недостатньо міцну стяжку, з часом можуть виникнути нижче перерахованінедоліки.

Недоліки:

  • можливість виникнення хрусту,
  • скрипу,
  • прогинання підлоги.

Якщо ж дошка була покладена на вологу стяжку, або неправильно обраний напрямок укланання на великій площі, чи відсутні технологічні зазори - у такому випадку з’явиться «бухтіння» або посеред кімнати взагалі може вирости гірка, через те що дошка при розширенні вперлася в стіни. До інших недоліків «плаваючого способу» також можна віднести проблемну заміну однієї  пошкодженної дошки, якщо вона була укладена на початку, тому що прийдеться розібрати паркетну дошку усієї кімнати. А це вже більше клопоту, бо на підлозі вже можуть стояти плінтуси, шафи, нерозбірні меблі, тощо. 

Довіряйте укладку паркетної дошки на підкладку виключно кваліфікованим майстрам, які приділять увагу підготовці основи, правильно виберуть підкладку та проведуть монтаж підлогового покриття, строго дотримуючись усіх нюансів і технологій.

.

Укладання паркетної дошки на  клей безпосередньо до стяжки:

На наш погляд, оптимальний варіант, як з економічної точки зору, так із точки зору експлуатації, можа сказати – вдале поєднання «ціна-якість».

Переваги:

  • відсутність скрипу,
  • можливість шліфування та заміни пошкорженної дошки в будь-якому місці,
  • можливість вкладання на теплу підлогу та збільшення площі вкладання без «розривів»,
  • можливість установки між плиткою та паркетною дошкою декоративного коркового поріжка або  герметика (замість накладної перехідної планки, яка багатьом буже не подобається).

Основне достоїнство - це те, що таку підлогу можна назвати  «тихою підлогою», тому що приклеєна дошка поглинає звуки. Недоліки - вищі вимоги до міцності стяжки, ніж при вкладанні на підложку, нижча термоізоляція, ніж на підложці, вища вартість витратних матеріалів, неможливість демонтажу без пошкодження дошки, неможливість укладки власними силами (потребує залучення профессіоналів). 

Але, вважаючи на суттєву перевагу плюсів такого методу над мінусами, саме такий спосіб найчастіше рекомендують досвічені прораби та дизайнери інтер‘єрів.

.

Приклеювання до фанери:

Це найдорожчий спосіб укадання паркетної дошки, але, в деяких випадках, найдоцільніший. Мова йде про ситуації, якщо ви точно визначилися, що спосіб вкладання на підложку вас з тієї чи іншої причини не влаштовує, але потрібна додаткова термо-ізоляція на першому поверсі будинку, або додаткова шумо-ізоляція в квартирі від сусідів.Або потрібно підняти рівень підлоги до рівня плитки (а стіни вже готові та оклеєні шпалерами, а тому немає можливості підливати підлогу), або є необхідність додатково зміцнити та вирівняти основу - в таких випадках на допомогу прийде фанера. Можливо, саме з такими проблемами зіштовхнулися ваші друзі, тому було прийняте рішення вкладати паркетну дошку на фанеру. Переваги такого методу ті ж самі, що і при приклеюванні до стяжки + плюс термоізоляція. І недоліки ті ж самі + збільшується вартість витратних матеріалів та робіт. 

Для швидкого визначення найкращого способу вкладання паркетної дошки саме у вашому випадку, ми вирішили скласти порівняльну таблицю: 

.

як укласти паркетну дошку характеристики

.

Оптимальний вибір залежить від:

  • Бюджету
  • Необхідних характеристик підлоги (шумоізоляція, теплоізоляція)
  • Стану основи
  • Навичок виконавців

Проконсультуйтеся зі спеціалістами, щоб зробити правильний вибір!

Додатково:

  • Дотримуйтеся рекомендацій виробника паркетної дошки.
  • Використовуйте якісні матеріали та дотримуйтесь технології укладання.

Зробіть свою паркетну підлогу ідеальною!

Безкоштовна професійна консультацію щодо укладання паркетної дошки від кваліфікованих фахівців з досвідом більше 15-ти років по телефону +38 (098) 221-65-68

.

.