Відповідь на питання "Яка дерев’яна підлога найкраща?" можна дати лише, врахувавши найважливіші ваші потреби. Якщо головна вимога – це максимальна теплота поверхні та можливості багаторазового відновлення підлоги з терміном служби більше ніж 30 років, оберіть штучний паркет. Якщо до вище перерахованого важливий ще й збільшений формат мостин – обирайте масивну дошку. Якщо плануєте укладання паркету на системи підігріву підлог – вкладіть інженерну чи паркетну дошку методом приклеювання до основи. А якщо на першому місці стоїть завдання вкласти натуральну підлогу, але з мінімальними витратами  - обирайте паркетну дошку та вкладайте безклейовим методом на підкладку. 

Але якщо розбиратися у цьому питанні детальніше та глибше, тоді необхідно збагнути, як відрізняються усі ці покриття, і якими перевагами та недоліками кожне з них володіє. 

Що таке штучний паркет?

Штучний паркет вирізаний з цільного шматка сухого натурального дерева та має невеликі розміри, зазвичай 50-70 мм ширину і 300-600 мм довжину. Товщина від 15 до 22 мм. При цьому корисний шар для шліфування - це його верхня частина (і лише вона придатна для відновлення) - буде від 6 до 10 мм. Штучний паркет не має обробки, він лакується та шліфується на місці. Термін служби штучного паркету може перевищувати 50 років. 

 Штучний паркет: характеристики, переваги і недоліки

Стосовно вартості, то порівняно з іншими покриттями, – це недорогий продукт.

Та найбільшу частину вартості підлоги зі штучного паркету складають саме додаткові матеріали та роботи по вкладанню на клей фанери та самого паркету, його шліфування та лакування. Це суттєво збільшує загальний бюджет підлоги та робить його одним з найдорожчих видів покриттів.

Та є й плюси - поклавши паркет на фанеру, ви отримаєте максимально  теплу, монолітну та тиху підлогу.

Щодо мінусів, то головна проблема штучного  паркету – це реакція на зміни мікроклімату в приміщенні.

При зниженні вологості будуть зʼявлятися щілинки між планками, при стабілізації мікроклімату вони стають менш помітними, а при різкому збільшенні вологості може навіть утворюватися човниковий ефект.
Штучний паркет - повністю екологічний продукт, бо це чистий шматок дерева. Та екологічність готової підлоги вже буде нижчою. В першу чергу через використання водостійкої фанери, у якій, хоч і в незначній кількості, але є формальдегіди. А в другу чергу все залежить від клеїв та лаків, які ви використовуєте, бо через вірогідність використання не надто чистих матеріалів, ваші підлоги можуть стати не на 100% безпечними.
Щодо сумісності з теплими підлогами, то штучний паркет - абсолютно не сумісний з підігрівом. По-перше, через низьку теплопровідність, а по-друге через нестабільність, про яку вже ми сказали вище. 

Що таке масивна дошка?

Масивна дошка - це по суті той самий цільний фрагмент дерева, але від штучного паркету відрізняється своїм збільшеним розміром і тим, що зазвичай вона постачається вже з фінішним покриттям (фаски, брашування, тонування в колір, покриття лаком чи олією). Вона має ширину вже від 90 до 160 мм, може бути ще ширшою. Та радимо обирати до 120 мм, бо ризики деформації такої підлоги зростають з кожними додатками міліметрами. Довжини в масиві бувають палубними наборами, як правило, від 300 до 1 м 60 см. Товщина верхнього шару для відновлення 6-8 мм. 

Вклавши масивну дошку, ви отримаєте так само теплу, монолітну та тиху підлогу. Та й система укладання масиву схожа. Відмінність лише в тому, що його вже не потрібно шліфувати та лакувати. Та ціна якісної масивної дошки найдорожча від усіх інших варіантів підлог. Хоч це й цілком виправдано, бо для її виробництва використовується величезна кількість цінної деревини, вартість якої постійно зростає. 

Масивна дошка: характеристики, переваги і недоліки

Головний мінус масивної дошки – це низька стабільність до перепадів температури та вологості та схильність до розтріскування, звуження та розширення, тому вірогідність утворення щілин у нього найвища. Тому він також не сумісний з теплими підлогами, та це йому й не потрібно, бо його поверхня й так буде теплою навіть без підігріву.
Щодо екології, то як і в паркеті все також буде залежати від використаних матеріалів та методу укладання. Існує альтернатива фанері – це спеціальна ткана підкладка, яка може, так само як і фанера, зняти напруження стяжки -це знизить загальний вміст формальдегідів у підлозі. Але вартість такого методу співвідносна з вартістю вкладання на фанеру, тому, як правило, всі схиляються в сторону збільшення теплоти і , все ж таки, обирають традиційний звичний варіант з фанерою. 

Що таке інженерна дошка?

Інженерна дошка - це вже більш технологічний продукт. ЇЇ нижній шар - це водостійка березова фанера. Верхній шар з цінного дерева товщиною від 4 до 6 мм, це менше ніж у паркету чи масиву. Загальна товщина - від 12 і до 16 mm. Ширина ж інженерної дошки може бути суттєво більшою навіть ніж у масиву. Це можуть бути підлоги шириною від 120 і навіть до 240 мм. 

 

Поверхня дошки, як і у масиву, вже оброблена. Крім того, в інженерній дошці можна обирати селекцію на свій смак і додаткові опції з якимись нестандартними обробками, а також реалізувати проекти підлог з криволінійними формами чи у вигляді модульних блоків.

Вартість інженерної дошки вже нижча, бо цінного дерева в ній менше. Та, за рахунок такої багатошаровості, ця дошка вже більш стабільна, тому її монтаж ще простіший, бо вкладання фанери, що знімає напруження між стяжкою та дошкою вже не потрібне, вона й так в ній вже є.

Інженерну дошку можна приклеїти одразу до стяжки. Це, звісно ж, впливає на зниження загальної вартості підлоги. Але, за рахунок вже більш тонкого шару, така підлога буде вже трішки холоднішою, ніж масив чи штучний паркет.

Інженерна дошка: переваги і недоліки

В критичних умовах інженерна дошка буде більш стабільною, ніж будь-які масивні підлоги. Але чим більшим буде верхній шар цінної породи, тим більше зростатиме і внутрішнє напруження деревини. А це, в свою чергу, збільшує вірогідність утворення щілин між дошками, тріщин та навіть відшарування лицьового шару.
Щодо сумісності з теплими підлогами, то інженерна дошка, за рахунок малої товщина та щільного внутрішнього шару, дає найкращий результат по передачі тепла. А щодо екологічності, то це відносно безпечний вид підлоги, у випадку використання безпечних клейових матеріалів та фанери від перевірених виробників. 

Що таке паркетна дошка?

Паркетна дошка складається вже з 3-х шарів дерева, що скріплені перпендикулярно один одному. Середній і нижній - з хвойних порід. Лицьовий щар - з цінного дерева і його товщина найменша, від 2,5 до 3,5 мм. Та навіть такої товщини вистачає на кілька шліфувань. Загальна товщина завжди стандартна - 14 мм. Паркетна дошка також постачається вже повністю обробленою, це готовий продукт, але обрати варіант кольору, обробки та селекції ви можете лише зі стандартного асортименту, без можливості додаткових опцій. 

 .

Паркетна дошка: переваги і недоліки, характеристики

Головні переваги паркетної дошки – це клікове з’єднання та фіксована довжина, вона зазвичай довга, більше 2м, у замковій паркетній дошці ви не побачите коротеньких планок 30-40 см, а великі формати дошки завжди виглядають дорожчими. Технологічне клікове зʼєднання утримує дошки між собою та максимально здешевлює та спрощує її укладання, тому що дозволяє зробити монтаж дошки безклейовим методом на підкладку. При такому методі укладання ви отримаєте ще й непогану теплоізоляцію. Та врахуйте, що на підкладці дошка буде звучати гучніше, ніж будь-яка підлога, що приклеєна до основи, і може хрумтіти в деяких місцях при наступанні. Але якщо її приклеїти до основи, то вона буде вже тихою і чудово поглинатиме звуки, та й лежатиме так само монолітно, що й інженерна дошка. Щодо теплоти при клейовому укладанні, то за рахунок невеликих повітряних проміжків між ламелями середнього шару, вона буде трішки теплішою, ніж інженерна дошка, у якої всі шари щільно прилягають один до одного. 

Щодо стійкості паркетної дошки до критичних змін вологості, то замкова тришарова дошка має тут вагому перевагу - при різкому падінні вологості вона буде максимально стабільною. Вірогідність відшарування та розтріскування верхнього шару, за рахунок невеликої товщини, зводиться до мінімуму, та й вірогідність утворення щілин між планками також мінімальна, бо вони міцно тримаються між собою завдяки замковому з’єднанню. Це дає можливість без остраху вкладати паркетну дошку на теплу підлогу.

При клейовому методі вона чудово проводитиме тепло, практично так само, як і інженерна дошка. При укладанні на підкладку вона матиме трішки нижчу теплопровідність, бо навіть з найкращими підкладками, що спеціально призначені для теплих підлог, невелика кількість тепла все ж втратиться.
Якщо говорити про екологічність підлоги, то в паркетній дошці, що лежить на натуральній підкладці або на екологічно чистому клею, буде найнижчий вміст хімічних складників. 

Яка ціна укладання штучного паркету, масивної дошки, інженерної дошки та паркетної дошки «під ключ»?

Щоб об’єктивно оцінити, який же паркет найкращий, ми порахували вартість усіх вище перерахованих підлог «під ключ». Для підрахунку ми брали лише вартість перевірених матеріалів від флагманів українського та європейського ринку, які ми б не побоялися використовувати для облаштування власного житла. І ось що у нас вийшло:  

Звісно, ми вказали середню вартість паркету, але ті ж підлоги можна знайти як вдвічі дорожче, так і вдвічі дешевше. Таким буде варіант з найдешевшими цінами на паркет на початок 2024 року:  

Що стосується  вартості робіт та інших матеріалів, то це максимально наближені цифри на сьогоднішній день. Та ціни постійно зростають, тому враховуйте інфляцію, її ще ніхто не відміняв. Хоча загальна тенденція буде подібною. 

Насправді важко при порівняні кількох покриттів одразу згадати всі їх відмінності, тому ми оцінили кожну з їх характеристик за 4-бальною шкалою, а загальну вартість підлоги за 5-бальною та внесли дані до порівняльної таблиці. Отже підсумуємо наші результати, щоб отримати відповідь на питання: «Яке ж паркетне покриття найкраще?» 

Отже, після оцінки всіх учасників, ми нарешті бачимо нашого переможця! І це ПАРКЕТНА ДОШКА НА ПІДКЛАДЦІ! 

Однак! Отриманий результат може здатися вам не надто справедливим, бо такий набір характеристик дуже узагальнений і не враховує ваші особисті потреби. До прикладу, ви не плануєте в своєму домі підігрів підлоги, і вас мало хвилюють розміри, бюджет та якісь нетипові обробки. Для вас надважливі, наприклад, лише ось ці параметри, що лишилися. Тоді результат може стати кардинально іншим: 

Інтегруючи  під себе таблицю методом виключення непотрібних характеристик, ви зможете обрати саме СВОЮ ідеальну підлогу..

Вдалих вам придбань!