Как укласти паркетну дошку?

Паркетна дошка Barlinek – багатошарова конструкція, що виготовлена зі 100% деревини. Всі 3 шари даної дошки, маючи натуральне походження та вкладені перехресно, роблять її стійкою до коливань температури та вологості, а також забезпечують високу стабільність розмірів. Використовувати підлогу даної торгової марки можна одразу після монтажу, адже вся продукція Barlinek поставляються у готовому вигляді, має оброблений верхній шар та нескладна у монтажі. Саме тому, якщо ви полюбляєте майструвати, ви можете укласти свою підлогу самостійно. Все, що для цього потрібно – дотриматися певних умов та покрокової інструкції, що викладена нижче. 

Як правильно стелити паркетну дошку?

Умови, які потрібно виконати перед монтажем паркетної дошки плаваючим методом:

  1. Завершіть всі «мокрі роботи» в приміщенні: ґрунтування, шпаклювання, фарбування і нанесення декоративної штукатурки;
  2. Перевірте рівень вологості основи. Якщо вона цементна, він повинен бути не вищим ніж 2%, у ангідридної це показник - 0,5%, а у дерев’яної – 8%;
  3. Переконайтеся, що відносна вологість повітря знаходиться в межах від 45% до 60%, а його температура від 18°C до 24°C;
  4. Виміряйте вологість багатошарової дошки з дерева. Вона повинна бути від 5% до 9%.

Як стелити паркетну дошку?

Основні етапи монтажу паркетної дошки Barlinek плаваючим методом

1.

Як постелити паркетну дошку? Для того, щоб виконати самостійний монтаж паркетної дошки Barlinek плаваючим методом вам знадобляться такі інструменти та прилади як:

  • Пилотяг;
  • Шпатель;
  • Молоток для монтажних робіт вагою 1 кг;
  • Монтажна лапа;
  • Дилатаційні (компенсаторні) клини для розпірки;
  • Розмічальний косинець;
  • Киянка з дерева (підбійник);
  • Ножівка по дереву або пила для механічних робіт з тонким полотном;
  • Рулетка;
  • Гострий ніж для різання;
  • Простий олівець. 

.

2.

Паркетна дошка Barlinek має тришарову конструкцію, тож належить до багатошарової підлоги, яку можна вкладати на будь-якій поверхні. Головна умова -  чорнова основа повинна бути сухою та рівною. Саме тому перше, що потрібно зробити перед монтажем паркету – це вирівняти всі нерівності стяжки шпателем і прибрати з неї будь-яке сміття та пил. 

.

.

/

.

3. 

Наступний крок перед монтажемконтрольна перевірка основи на наявність будь-яких нерівностей. Пам’ятайте, при вимірюванні на довжині 2 метри вони не повинні перевищувати позначку у 3 мм. 

.

.

.

.

/.

4. 

Для того, щоб ваша паркетна дошка не мала недоліків після монтажу, потрібно щоб вона обов’язково акліматизувалася до мікроклімату місця укладання. Що потрібно для цього зробити? Привезти дошку в помешкання, де ви збираєтеся її укладати, та залишити її там в заводській упаковці не менше ніж на 48 годин (2 доби). За цей час дерево зможе пристосувати до навколишніх умов і не створить для вас сюрпризів у майбутньому. 

Як положити паркетну дошку? Порада! Не розкривайте всі упаковки з паркетом одразу, краще робити це по ходу виконання робіт. 

.

.

5.

Після вирівнювання всіх нерівностей та фінального очищення стяжки переходимо до наступного етапу – владання підкладки, на яку ми і будемо монтувати нашу підлогу (наприклад, це може бути корок в рулоні). При цьому в якості підкладки при монтуванні паркетної дошки Barlinek рекомендується використовувати вироби з асортименту цієї ж торгової марки. Втім ви можете цього не робити, а використовувати товари інших марок, але тільки за умови, що в інструкції по збірці або технічному паспорті продукту вказано, що його можна застосовувати в якості підкладки для дерев’яної тришарової підлоги при плаваючому монтажі. 

Монтуючи підкладку з рулонного корку або плити з природних пресованих дерев’яних волокон, не забувайте залишати зазори у 10 мм між нею та стіною, а також по 2-3 мм між сусідніми рядами матеріалу. 

.

6.

Як визначити напрямок укладання паркетної дошки і як правильно положити паркетну дошку? Потрібно дивитися за напрямком падіння сонячних променів та за розмірами приміщення. Так, наприклад, в помешканнях, де будь-яка стіна менше ніж 8 метрів – вкладайте підлогу перпендикулярно до найбільш освітленого сонцем вікна, тобто вздовж напрямку падіння світла. Якщо ж вам потрібно вкласти дошку в помешканні зі стінами більше 8 метрів або в довгому і вузькому приміщенні (коридорі) – владайте дошки вздовж найдовшої сторони. 

.

.

7.

Розрізати пачки з паркетною дошкою варто гострим ножем і виключно знизу, щоб не пошкодити лицьовий шар покриття. 

.

.

.

.

.

8.

Оскільки паркетна дошка Barlinek зроблена зі 100% деревини, всі її плашки мають унікальний зовнішній вигляд, а отже не схожі одна на одну. Саме тому перед укладанням виробник рекомендує спочатку просто розкласти всі дошки та сформувати малюнок майбутньої підлоги і тільки потім продовжувати монтаж. 

.

.

.

.

9.

Для формування зазору між підлогою та стіною на дошках першого ряду підлоги потрібно обрізати пилкою виступаючий паз. 

.

.

.

.

.

Як краще покласти паркетну дошку?

10.

Монтувати дошки потрібно зліва на право, починаючи від суцільної стіни помешкання. При цьому, при укладанні першої дошки початкового ряду, потрібно залишити біля кожної стіни щілини розміром 10 мм. Зробити це можна за допомогою дилатаційних (компенсаторних) клинів. 

.

.

.

.

11.

Всі наступні дошки першого ряду потрібно монтувати до попередньої за допомогою киянки, прикладаючи їх коротким краєм до торця. Так поступово буде формуватися один суцільний ряд підлоги. 

.

.

.

.

.

12.

Остання дошка першого ряду повинна вкластися так, щоб між нею та стіною також залишився дилатаційний (компенсаторний) зазор розміром 10 мм. Для цього вам потрібно буде її обрізати пилкою, потім прикласти торцевим замком до попередньої дошки і дотиснути монтажною лапкою. 

.

.

.

.

13.

Починати вкладати наступний ряд потрібно з тієї відрізаної частини дошки, що залишилася від останньої планки першого ряду. Монтувати її в замок під кутом близько 20-30 градусів. 

Пам’ятайте! Сусідні дошки повинні перекривати стик одна одної не менше ніж на 30-50 см. 

.

.

.

14.

Для того, щоб всі дошки щільно прилягали, потрібно злегка підбивати їх одну до одної за допомогою молотка і киянки (підбійника). Робити це потрібно по повздовжньому краю.

Як класти паркетну дошку? Увага! Ніколи не використовуйте в якості киянки (підбійника) обрізки планок. 

.

.

..

.

15.

Виконайте монтаж всіх наступних рядів підлоги так як було вказано раніше, допоки не дійдете до останнього ряду. 

.

.

.

.

.

16.

Перед монтажем останнього ряду потрібно виміряти його ширину з урахуванням дилатаційного (компенсаторного) зазору від стіни у 10 мм. Після цього варто відмітити лінію обрізки і зменшити планку до потрібного розміру. 

.

.

.

.

17.

Наступний крок – щільне владання дошок на потрібне місце за допомогою монтажної лапи. При цьому, щоб не пошкодити стіну, варто розмістити між нею та лапкою захисну прокладку. Після монтажу не забудьте встановити клини для розпірки. 

.

.

.

.

18.

Пам’ятайте, якщо ви хочете дізнатись як правильно класти паркетну дошку, то при монтажі у дверній рамі потрібно обов’язково залишити дилатаційний (компенсаторний) зазор. Замаскувати його можна спеціальною монтажною планкою з дерева чи алюмінієвого профілю. Такий же алгоритм дій і при створенні стику між дошками та керамічною плиткою.

.

.

.

19.

Встановіть плінтуси та можете одразу використовувати підлогу за призначенням. 

.

.

.

.

.