Якщо ви читаєте зараз цю статтю, це означає, що ви вже точно визначилися, яке покриття підлоги буде прикрашати вашу оселю - і це підлога з дерева.  Що ж, не дивно! Адже саме натуральні дерев’яні підлоги дарують найвищий комфорт і теплоту під час використання та створюють затишну елегантну атмосферу у приміщенні. До того ж вони безпечні, міцні та довговічні, що робить їх ідеальним вибором для житла.


Та в сучасному світі високих технологій й інновацій ми стаємо більш вимогливими до будь-яких матеріалів, які використовуємо для облаштування житла. Навіть такі традиційні матеріали як паркет потребують вдосконалення і адаптації до наших потреб. Сучасне життя надто динамічне, тому наше бажання зробити все максимально швидко, просто та з мінімальними витратами є зрозумілим і цілком природним. Саме для цього й була створена паркетна дошка - підлога з міцною надійною конструкцією та надлегкою у збиранні замковою системою. Це повністю готове, на 100% дерев’яне покриття, яке можна постелити усього за пару днів і відразу ж ним користуватися. Але для виконання якісного і надійного монтажу такої підлоги вам знадобляться ще додаткові матеріали або спеціальні підложки. 

Для чого потрібна підкладка під паркетну дошку?


Роль підкладки при укладанні багатошарових підлог полягає в забезпеченні наступних показників:

  • Тихість підлоги та максимальний комфорт при користуванні. Підложка має здатність амортизувати та поглинати звуки при ходьбі, так як без неї дошка на підлозі буде видавати гучні звуки.

  • Вирівнювання незначних перепадів на стяжці. Це потрібно для запобігання люфту між мостинами, міцності та рівності стиків і забезпечує цілісність замкам. 

  • Збереження тепла в приміщенні. Сама по собі дерев’яна підлога - дуже тепле покриття, але все ж має здатність проводити тепло. Тому саме підложка через її менш високу щільність і стане тим теплоізоляційним прошарком між дошкою та основою підлоги, яка блокуватиме холод від стяжки, зберігаючи тепло на поверхні та навіть знижуючи ваші витрати на опалення. 

Таким чином, підкладка гарантує комфортне, безшумне та тривале використання паркетної дошки.

Які підкладки найкращі для укладання паркетної дошки?


Самі надійні та поширені варіанти серед рекомендованих виробниками підлог підкладок - це коркова та деревна (деревну ще називають Еко плита або Тиха хода). Обидві вони екологічно чисті натуральні матеріали, які ефективно ізолюють тепло, мають високу стійкість до навантажень та не втрачають своїх властивостей з часом. Розглянемо їх відмінні особливості, переваги та недоліки.

Коркова підкладка під паркетну дошку

Коркову підкладку вкладають, коли є необхідність облаштувати підлогу на мінімальну висоту, але при цьому не втратити комфорт, звукову та термічну ізоляцію. 

Переваги коркової підложки: 

  • Натуральність. Створена з пресованої перетертої кори коркового дерева.

  • Відмінна звукоізоляція. При товщині лише 2 мм вона може ізолювати шум до 20 дБ

  • Стійкість до навантажень.  Щільність корку – 200–240 кг/м3.

  • Вологостійкість. Природна здатність корку - не вбирати воду, тому підкладка з нього не піддаються гнилі.

  • Швидкість монтажу. Матеріал еластичний, легко ріжеться та розкладається. 

Недоліки коркової підложки:

  • Відсутність вибору товщини. Через високу пружність коркову підкладку рекомендують використовувати лише товщиною 2 мм. Допустимый максимум - 3мм, але підлога стане більш м’якою. 

  • Низька здатність до вирівнювання. Підкладка товщиною 2 мм нівелює перепади поверхні в межах 1 мм.

  • Висока вартість. Підкладка з корку - один з найдорожчих варіантів.

Деревна підкладка під паркетну дошку

Деревну підкладку використовують, коли потрібно підняти рівень підлоги або максимально підвищити термоізоляційні властивості підлоги. 

Переваги деревної підложки: 

  • Натуральність. Створена з натурального хвойного деревного волокна.

  • Відмінна теплоізоляція. Це найтепліша підкладка, рівень термоізоляції підвищується в залежності від товщини підкладки. 

  • Стійкість до навантажень.  Щільність підкладки – 250 кг/м3.

  • Великий асортимент товщин. Це дає можливість “підігнати” паркетну підлогу під будь-яку висоту прилеглого покриття. Доступна підкладка в товщинах 3 мм, 4 мм, 5,5 мм, 7 мм.

  • Висока вирівнююча здатність. Підкладка товщиною 7 мм здатна вирівняти перепади поверхні в 3 мм.

  • Доступна вартість. Якість даного продукту переважає над його вартістю.

Недоліки деревної підложки: 

  • Краще вбирає воду. Підкладка не змінює розміри та не набрякає від впливу вологи, але вода у великій кількості при потраплянні під дошку може створити проблеми. 

  • Крихкість. Цей недолік принесе незручності лише під час транспортування та монтажу. Після завершення укладання це не матиме жодного значення. 

Виходячи з вище вказаної інформації та особистих потреб ви без проблем можете зробити власний вибір на користь тієї чи іншої підкладки під паркетну дошку. 

Чи потрібна гідроізолююча плівка під паркетну дошку?

Потрібно у наступних випадках: 

  1. ви мешкаєте на першому поверсі будинку, під яким немає опалювальних приміщень;

  2. ви не певні в в тому, що ваша стяжка достатньо висохла для укладання дошки і не маєте інструментів для перевірки; 

  3. ваші сусіди знизу ще не починали ремонт, в той час як ви вже укладаєте дошку. 

Якщо ж ваше приміщення тепле, сухе і не відповідає усім перерахованим випадкам - плівку можна не використовувати. 

Важливо також наголосити, що звичайна поліетиленова плівка категорично не підходить для вище вказаних цілей.  Потрібно використовувати лише спеціальні гідробарʼєрні мембрани, які проводять незначну кількість вологи та дозволяють циркулювати повітрю але, при цьому, мають здатність блокувати надлишкову вологість від стяжки. У нашому каталозі є такий технологічний матер - це підкладка Dry Step

Яка потрібна підкладка під паркетну дошку на теплу підлогу?

Якщо ви плануєте монтаж паркетної дошки на теплу підлогу, то ми рекомендуємо професійну підкладку для теплих підлог FixMat Sound. Ця підкладка має високу теплопровідність і відмінно ізолює підлогу від зовнішнього шуму, забезпечуючи максимальних комфорт під час ходьби. Крім того, вона має високу щільність і не збивається, а також вона вже обладнана металізованою плівкою, що дозволяє уникнути пропускання залишкової вологи після монтажу. 

На що покласти паркетну дошку, щоб вона була тихою?

Розуміємо ваші побоювання, бо навіть на ідеально рівній стяжці та з використанням відмінної підкладки від дошки, що вкладена “плаваючим” методом може виникнути мінімальний шум. Тому, якщо ви чутливі до будь-якого звуку, краще використати клейові матеріали для укладання. Це допоможе уникнути скрипу та гучних кроків. Особливо це може стати актуальним при укладанні на дошки теплу підлогу, бо зміна температур також впливає на виникнення звуків від дошки. Крім того збільшиться термін служби та ефективність теплої підлоги, адже передача тепла буде максимальною.

Клейовий метод також забезпечує можливість монтажу паркетної дошки без зміни напрямку та компенсаційних зазорів на великих площах: до 160 кв.м загалом. В той час як на підкладці варто обмежуватися площею укладання одним килимом в 40-50 кв.м. Стик дошки буде на одному рівні з іншими матеріалами та матиме вигляд тоненького проміжку 5-7 мм, який заповнюється герметиком або корковим компенсатором під колір дошки. Не потрібно жодних накладних планок. Іноді важливо не тільки досягти якісного результату, але й зробити це максимально естетично, і саме клейовий метод це забезпечує. 

Чи потрібно і коли потрібно укладати фанеру під паркетну дошку?

У вкладанні фанери під паркетну дошку немає необхідності. Але іноді вона використовується, і на це може бути кілька причин:

  • Потрібна додаткова теплоізоляція. Актуально для підвальних приміщень чи перших поверхів з недостатнім утепленням. 

  • Потрібно підняти висоту підлоги. Наприклад, до вже встановленої плитки.

Обидва варіанти мають сенс лише для клейового методу укладання, бо для безклейогого існує підкладка. 

  • Потрібно вирівняти нерівності стяжки. Хоча це може виявитися не так ефективно, як використання самовирівнюючої суміші чи шліфування стяжки. 

Крім того, фанера може слугувати як додатковий прошарок для забезпечення більш однорідної та більш міцної бази для укладання паркетного покриття, що дозволить дошкам тривалий час залишатися в ідеальному стані. 

Як і чим зміцнити стяжку під паркетну дошку без використання фанери?

Чудовою альтернативою фанері у разі, якщо необхідно зміцнити стяжку та компенсувати невеликі її нерівності, може стати тканинна підкладка Uzin Multimoll Vlies.

Як і фанера вона укладається клейовим методом до стяжки, дошку поверх неї теж монтують на клей. Підкладка має відмінну роздільну здатність, що дає можливість зняти напруження основи, а також вирівняти її в межах 1-2 мм. Цей метод ще й забезпечує додаткову теплоізоляцію та зменшення шуму. Крім того, вона екологічно чиста та не містить шкідливих хімічних складників, що є дуже важливим для деяких замовників. Такий підхід може бути вартим розгляду, особливо якщо ви хочете забезпечити комфортне та екологічно безпечне середовище в приміщенні.