Вінілова підлога - це досить новий вид покриття, популярність якого зростає шаленими темпами. І це не дивно. Вінілова підлога не тільки стильно та дорого виглядає, а й має масу беззаперечних переваг. Так, наприклад, вона не шкодить екології, легка в прибиранні, має чудову звукоізоляцію та стійкість до води. А ще ця підлога дуже міцна та приємна на дотик. 

При цьому всю вінілову підлогу умовно можна поділити на 2 види - замкову та клейову. На перший погляд, вони мають майже однакові характеристики, але відрізняються способом монтажу. Який же з них краще і чи дійсно вони такі схожі, розкажемо далі у статті.

Замкова вінілова підлога

Підлога з таким типом укладання ідеальна для будь-яких внутрішніх приміщень, де відсутні низькі температури, в тому числі й для вологих зон. Складається вона з окремих дошок, у внутрішньому шарі яких є спеціальні замки для полегшеного способу укладання. Вони поєднуються, коли одна частина вставляється в іншу. Такий собі конструктор, тільки для дорослих. Серцевина, у якій вирізаний замок, виготовлена зі стійкого до води та дуже міцного мінерального композиту, який ще називають SPC основою. Вона надає підлозі твердість, тому такі вінілові покриття мають дещо схожість зі звичним для всіх ламінатом. Верхній шар – це покриття з зносостійкого вінілу, яке відмінно передає колір та фактуру натурального дерева, але перевершує у кілька разів натуральні покриття та ламінат за показниками стирання. 

Серед переваг даної підлоги будуть наступні:

  • Простий та швидкий монтаж, що не потребує особливих знань і вмінь. З укладанням зможе впоратися кожен майстер;
  • Можливість легко замінити будь-яку дошку, якщо вона буде ненароком пошкоджена;
  • Відсутність жорстких вимог до підготовки основи, адже підлога не гнучка та має товщина від 4 до 5 мм (допустимі перепади по рівності стяжки до 3мм);
  • Не потрібно витрачати зайві кошти на матеріали для укладання (наприклад, такі як клей);
  • Можливість використання підлоги одразу після укладання;
  • Сумісність з системою “тепла підлога”, що особливо актуально в міжсезоння та сім’ях, де підростають діти;
  • Підходить для таких “вологих” приміщень, як ванна кімната та підвал. Адже цей матеріал має високий рівень стійкості до вологи;
  • Можливість використання як вдома, так і в офісі та громадських місцях;
  • Натуральний зовнішній вигляд та велика кількість різноманітних дизайнів. Ви легко зможете підібрати підлогу на свій смак;
  • Тепліша поверхня;
  • Гарантійний термін експлуатації до 25 років. 

Втім, як і кожне підлогове покриття, замкова вінілова підлога також має свої недоліки:

  • Нижчий рівень стабільності (у порівнянні з клейовою вініловою дошкою), адже планки поєднуються одна до одної, а не до основи. Хоча при вкладанні цієї підлоги клейовим методом, вона перевершить тонкий клейовий вініл за усіма характеристиками;
  • У ванних кімнатах, де підвищений рівень вологості та можливе розлиття великої кількості води, цю підлогу потрібно вкладати лише клейовим методом. Це вбереже від потрапляння вологи під підлогу та убезпечить від виникнення грибка. 

Клейова вінілова підлога

Даний вид вінілової підлоги немає під основним шаром вінілу додаткової мінеральної основи. ЇЇ конструкція більш гнучка, не має замкових з’єднань, а товщина складає лише 2,5 мм. Вона приклеюється до заздалегідь підготовленої рівної основи. Клейовий вініл буває в 2-х варіантах:

  • коли потрібно використати спеціальний клей для вінілу;
  • коли на нижній стороні планок вже нанесений клейовий шар, закритий захисною плівкою, який перед використанням знімається;

Обидва ці варіанти мають такі переваги:

  • Можна укладати на стінах, адже такий вініл легший і має малу товщину;
  • Представлені у різних форматах: планка та плитка;
  • Невисока вартість.

Щодо недоліків, то клейова вінілова підлога має наступні:

  • Складніший монтаж, бо вимагає володіння певними навичками та знаннями;
  • Потрібна ідеально рівна основа. Через товщину покриття, бо після укладання буде помітна кожна деталь;
  • Можна використовувати лише через добу після укладання, так як планки повинні міцно зчепитися з основою;
  • Потрібні додаткові витрати на клей та оплату праці робітників. Адже викласти цю підлогу самостійно важко, якщо ви не маєте відповідних навичок;
  • Холодніша поверхня.

Для більш наочного розуміння різниці між клейовим та замковим вінілом розглянемо таблицю. 

Порівняльна таблиця замкової та клейової вінілової підлоги:


Як же визначити яка вінілова підлога буде кращою у вашому випадку?

По-перше, точно визначитесь з місцем вкладання вінілової підлоги. 

Якщо ви бажаєте викласти її вдома та ходити босоніж, відчуваючи приємну структуру, - ваш вибір замкова вінілова підлога. 

По-друге, подумайте, який рівень стабільності покриття вам потрібен. Якщо вам потрібна підлога, що міцно зчеплена з основою, - обирайте клейову вінілову підлогу. Але пам’ятайте, що при сильному та швидкому нагріванні (наприклад під сонячними променями), недостатньо якісний клей з часом може ослабнути. 

Якщо ж ви прагнете отримати стабільне покриття з силою замку на розрив 2,5 kN/m, який для посилення надійності можна додатково приклеїти, - зверніть увагу на замковий варіант. До того ж він буде більш міцний, а після монтажу ви не поверхні жодних щілин та не виявите так званого «ходіння». Завдяки цьому замковий вініл дуже важко пошкодити. 

По-третє, вирішіть, чи важлива для вас теплоізоляція. Адже чим вищий даний показник, тим комфортніше для людей, що знаходять в даному приміщенні. Підлога з гарною теплоізоляцією буде затримувати тепло від людини та ізолювати холод від основи. У замкової вінілової підлоги цей показним на 30% більший ніж у клейової. При цьому, якщо при укладанні додатково використовувати підкладку, різниця в показниках буде до 3,5 разів. 

По-четверте, зверніть увагу на звукоізоляцію. Сам вініл не шумить, так як є достатньо «тихим» матеріалом. Але шуми все рівно залишаються і поглинають його клейовий та замковий варіант по-різному. Клейовий вініл, через свою невелику товщину, хоч і поглинає шум, але при цьому має нижчій рівень шумоізоляції від сусідів. Замковий – знижує рівень шуму до 6 Дб, а при використанні підкладки і до 19 Дб. 

По-п’яте, це звичайно ж вартість. Саме вона є одним з найважливіших факторів при виробі підлогового покриття. Клейовий варіант – це бюджетний варіант вінілової підлоги. Але, якщо порахувати всі витрати на монтаж даного покриття, він виходить не набагато дешевше замкового. Адже, хороший клей – це до 25% від всіх витрат. Також варто враховувати якісну підготовку основи та наймання працівників для виконання робіт. 

Таким чином кожен вид вінілової підлоги має свої недоліки та переваги. Який з них буде кращим, обирати тільки вам.

Якщо ж у вас є сумніви та потрібна допомога з вибором, ви завжди можете звернутися до наших фахівців за консультацією.