Підлога, що викладена паркетною дошкою – це завжди модно, стильно, гарно та престижно. А також  дуже екологічно, адже в її складі тільки природні складові. Все це дозволяє дошці бути лідером серед підлогових покриттів, а також породжує багато міфів. 

Так, один з найпопулярніших міфів є – паркет тільки для «сухих приміщень»! 

Пояснюється це тим, що натуральна деревина, з якої на 100% складається паркетна дошка, – дуже гігроскопічний матеріал, який не любить підвищеної вологості. Через це підлога у вологих приміщеннях може почати гнити, розсихатися та тріскатися. 

Чи правда це та чи дійсно не можна викладати паркетну дошку на кухні та у ванній кімнаті, давайте розбиратися. 

Кухня

Отже, що стосується кухні, то тут все просто. Захист лакованої паркетної дошки достатньо стійкий для того, щоб витримати усі вірогідні кухонні виклики, такі як бризки води, олії, вина, побутових хімікатів тощо. Навіть пролитий випадково кип’яток не зашкодить дошці, якщо все одразу прибрати. Для масляного паркету існують олії та гідрофобні просочення,  які забезпечать паркетній дошці відмінний захист від вологи. Якщо ви бажаєте викласти паркет у звичайній побутовій кухні – цього буде достатньо. Але є певні умови:

  • Дошка повинна бути з дубу або ясеня. Саме ці європейські породи дерев володіють достатньою твердістю для таких умов експлуатації; 
  • Заздалегідь подбайте про надійний захист від протікання води у квартирі чи домі і встановіть систему захисту, яку ще називають «анти потоп». Бо саме критична маса води може зашкодити паркетній дошці, а не звичайні побутові бризки. 

Також можна зробити комбіноване покриття. Це коли робоча зона покрита більш практичною плиткою, а обідня - затишною паркетною дошкою. У зоні відпочинку немає такого впливу вологи і механічних навантажень, як біля мийки та плити. Стикуються покриття за допомогою металевих пластин - поріжків, а при клейовому способі укладання - за допомогою смужки коркового дерева або герметика. Колір порогів, герметика чи коркового компенсатора можна підібрати в колір паркету.

Ванна кімната

З ванною кімнатою у паркетної дошки дещо складніші відносини ніж з кухнею. Вся справа в тому, що приміщення ванної кімнати зазвичай невеликого розміру і тут під час гігієнічних процедур накопичується величезна кількість вологи, яка, частково осідає на підлогу. Це дійсно буде сприяти тому, що підлога відносно швидко покриється грибком або розсохнеться. І жоден лаковий чи масляний захист, або навіть примусова вентиляція в такому випадку не допоможе.

Що ж робити у такому випадку? Відкинути ідею викладання паркетної дошки у ванній кімнаті і починати шукати плитку? Звичайно ж, ні. Все, що вам потрібно, -  гібридна паркетна дошка.  

Це відносна новинка на ринку підлогових покриттів, яка має прогресивні характеристики, але ніяк зовні не відрізняється від звичайного паркету. У складі даної підлоги – деревина та мінеральна серцевина. Завдяки цьому вона на 100% є водонепроникною, має підвищену стійкість до перепадів температури та підходить для використання у вологих приміщеннях. 

Тож чи можна укладати паркет на кухні? Наша відповідь – звісно, так! А у ванній? Так! Але це повинна бути не звичайна паркетна дошка, а гібридна. 

А для того щоб роботи з укладання паркетної дошки на кухні та у ванній були зроблені правильно і без порушення технології, зверніться до нас за допомогою - укладання паркету сертифікованими фахівцями буде виконано бездоганно. 

Телефонуйте! Ми з радістю допоможемо вам підібрати ідеальне покриття для підлоги.